Detail kurzu

„5S - Pět kroků managementu pracovního prostředí“

FBE Praha, s.r.o.

Popis kurzu

Cíle kurzu:

  • Pomoci účastníkům k porozumění a schopnosti zavádět do praxe metody „5S“.
  • Vytvořit a na praktických příkladech procvičit aplikaci 5S na vlastní pracoviště.
  • Vytvořit a zavést do praxe systém auditů 5S a neustálého zlepšování aplikace 5S.

Obsah kurzu

Obsah

Přínos „ 5S“ pro organizaci.

Praktické zkušenosti a přínosy z aplikace 5S v organizacích. Výukové licenční filmy s ukázkami využívání 5S v různých firmách a shrnutí zkušeností. Vliv 5S na zvyšování kvality a produktivity ve firmě.

1. Seiri. VYTŘIĎ. Oddělení potřebného od nepotřebného a odstranění nepotřebného. Vytvoření a dodržování kritérií pro eliminaci nepotřebného. Stanovení priorit a jejich dodržování.

2. Seiton. USPOŘÁDEJ.

Uložení každého předmětu na správné místo. Efektivnost „layout“u. Eliminace ztrát vznikajících v důsledku neoptimálního uložení.

3. Seiso. VYČISTI.

Udržování čistého pracovního místa. Čistění a kontrola.

4. Seiketsu. STANDARDIZUJ.

Vizuální management. Neustále dodržování pořádku, úpravy a čistoty. Nástroje standardizace. Barevné kódování.

5. Shitsuke. UDRŽ DISCIPLÍNU.

Vytvoření trvalých návyků a motivování sebe a ostatních k jejich udržování.

Praktické cvičení na aplikaci metod – úvodní audit. Vytvoření systému auditů 5S, vykonání úvodního auditu. Přizpůsobení postupů auditů 5S pro vlastní podmínky včetně obsahu kontrolních listů pro vybraná pracoviště, na kterých se bude zavádět 5S.

Charakteristika a forma

Rozsah kurzu s workshopem a úvodním auditem pro auditory a koordinátory zavádění 5S v jednotlivých provozech (v administrativě) je 2 dny.

Následné (follow-up) workshopy jsou jednodenní.

Rozsah prakticky orientovaného tréninku zaměstnanců ve skupinách je 0,5 dne a rozsah strategického úvodního workshopu pro management je rovněž 0,5 dne.

Pracovní metody Kurz probíhá formou výkladu principů ilustrovaných na příkladech z organizací (včetně videoukázek) a praktických cvičení ve skupinách, ve kterých si účastníci procvičují aplikaci osvojených metod řešením problémů z vlastní organizace.

Cílová skupina

Kurz je určen pro široký okruh zaměstnanců podniku, přičemž tréninkové skupiny se doporučují vytvořit z pracovníků s příbuzným charakterem pracovních procesů a pracovním zařazením.

Poznámka k ceně

Veřejný kurz bude otevřen při minimálním počtu čtyř účastníků ve skupině. V případě, že nedojde k naplnění minimálního počtu účastníků, je možné se dohodnout na individuálních konzultacích.

Hodnocení




Organizátor