Detail kurzu

„SPC I.“ - Statistické metody řízení procesů

FBE Praha, s.r.o.

Popis kurzu

Cíle

  • zprostředkovat poznání základních principů a podat praktický návod na využití ověřených statistických metod řízení procesů
  • na praktických příkladech ukázat, jak je možné tyto metody využít při stabilizaci a zlepšování kvality a efektivnosti procesů ve vlastní organizaci

Obsah kurzu

Obsah

Principy trvalého zlepšování kvality – příběh týmu SPC. Ukázka práce týmu výrobní firmy, který aplikuje Demingovu filozofii zlepšování kvality a využívá statistické metody řízení. Výukový film s podrobným popisem postupu aplikace nástrojů SPC. SPC v ISO 9001:2000, ISO/TS 16949 a v aplikaci metodiky Six Sigma.

Co, kdy, jak a proč řídit pomocí SPC. Postup při určovaní rozhodujících parametrů kvality a efektivnosti pro aplikaci statistických metod řízení.

Grafické nástroje analýzy a řešení problémů. Cyklus zlepšování kvality. Základní nástroje pro definici, analýzu, korekci a prevenci. Histogram. Paretova analýza. Korelační diagram. Ishikawa diagram. Praktické ukázky využití grafických nástrojů.

Základní principy statistické regulace procesů. Proměnlivost a zlepšování procesů. Pravděpodobnostní rozdělení. Výběr vzorků. Taguchiho ztrátová funkce.

SPC při měření a porovnávaní. Vytváření a analýza regulačních diagramů. Testy nestability podle ISO 8258. X-R, X-s a X indiv-R pohyb. diagramy. Atributové diagramy np, p, c, u. Interpretace a praktické využití. Ukázky z tvorby regulačních diagramů pro různé procesy a užitečné rady pro aplikaci.

Analýza způsobilosti procesů a zařízení. Výpočet a interpretace indexů způsobilosti procesů Cp, Cpk, Pp, Ppk a indexů způsobilosti strojů Cm, Cmk, doplněná o praktické ukázky.

Využití počítačů při SPC. Praktická cvičení. Sběr, analýza a prezentace dat z procesů pomocí počítačových programů. Praktické ukázky analýzy dat.

Charakteristika a forma Praktický návod k využití základních statistických metod řízení, vytváření regulačních diagramů, analýzy způsobilosti procesů. Aplikace software SPC. „SPC I.“ je dvou – třídenní (podle délky výuky na PC), interaktivní a výcvikové školení.

Pracovní metody

  • interaktivní výklad podpořený ukázkami z praktických aplikací
  • individuální a skupinová práce v praktických cvičeních
  • diskuze
  • práce s výukovými počítačovými programy s analýzou dat z vlastní organizace
  • využití výukových filmů

Cílová skupina

Kurz je určen pro vedoucí pracovníky zodpovědné za kvalitu výroby nebo služeb, pracovníky útvaru řízení kvality, TPV a výroby, vedoucí týmů zlepšování procesů a projektů Six Sigma. Kurz nepředpokládá zvláštní znalosti statistiky ani výpočetní techniky.

Poznámka k ceně

Veřejný kurz bude otevřen při minimálním počtu čtyř účastníků ve skupině. V případě, že nedojde k naplnění minimálního počtu účastníků, je možné se dohodnout na individuálních konzultacích.

Hodnocení




Organizátor