Detail kurzu

Výcvikový program FIREMNÍ KOUČOVÁNÍ

Extima CZ, s.r.o.

Popis kurzu

Kvalifikace k praktickému používání koučování ve firemní praxi.

VÝCVIKOVÝ PROGRAM FIREMNÍ KOUČOVÁNÍ (VPFK) je komplexní soubor nástrojů pro zvyšování efektivity, produktivity a kvality. Je cílen na metodiku a praxi koučování, zabývá se principy koučování a jejich praktickým použitím v praxi. Mění některé myšlenkové postupy a postoje, těžištěm je však orientace na zvyšování dovednostech kompetencí. Slouží zájemcům k tomu, aby rozšířili svůj rejstřík práce s lidmi o principy a prvky koučování.

Po skončení programu účastníci rozumí základním principům koučování a ve standardních situacích bezpečně ovládají odpovídající postupy ve své praxi, tj. umí propojovat role tradičního manažera a kouče.

VÝSTUPY VÝCVIKU

Účastníci dobře zvládají techniku koučování – umí zacházet s lidmi okolo sebe způsobem, který je příjemný a vede k větší samostatnosti, kompetentnosti a zodpovědnosti těchto lidí. Absolventi získají komplexní soubor nástrojů např. k:

» rozšíření rejstříku práce s lidmi o principy a prvky koučování (praktické použití koučování v každodenní praxi) » systémovému sladění potřeb podřízeného se strategií společnosti (oddělení, týmu…) a se stanoveným zadáním (ovlivňování cílů od nadřízených, předávání cílů podřízeným) » rozvoji manažerských dovedností v práci s podřízenými (strategické manažerské a rozvojové rozhovory) » zvyšování efektivity dosahování cílů přes řízení lidí (změna komunikačního stylu a technologie vedení rozhovorů) » zajišťování jak produktivity a efektivity, tak spokojenosti a vnitřní motivace svých podřízených (zjišťování čehokoliv (potřeb, řešení, cest, cílů) v jakémkoliv jednání, hledání nových možností, řešení, synergie…)

Obsah kurzu

1. soustředění (15 hodin)

» Koučování v systému pomáhajících profesí (přednáška) » Základní kompetence kouče (seminář) » Potřeby, změny a cíle v koučovaném a jeho prostředí (seminář) » Základy koučovacího rozhovoru (cvičení) » Zjišťování potřeb a tvorba cílů (cvičení)

2. soustředění (15 hodin)

» Základní způsoby koučování (přednáška) » Kontrola a vedení (seminář) » Podpora a pomáhání (seminář) » Zjišťování podnětů a žádostí (cvičení) » Formulování objednávek a tvorba kontraktu (cvičení)

3. soustředění (15 hodin)

» Sebereflexe, reflektování a škálování (seminář) » Typologie otázek I. (seminář) » Tvorba instrukcí a zjišťování v koučovacím rozhovoru (cvičení) » Zkompetentňování kladením otázek (cvičení)

4. soustředění (15 hodin)

» Typologie otázek II. (seminář) » Problémy a přerámování v koučovacím procesu (seminář) » Konstruktivní dotazování (cvičení) » Pozitivní konotování (cvičení)

5. soustředění (15 hodin) » Organizace koučovacích sezení (seminář) » Vznik a průběh koučovacího vztahu (seminář) » Koučování ve firmě a mimo firmu (seminář) » Realizace kontraktu v koučovacím sezení (cvičení) » Kompletní koučovací rozhovory (cvičení)

6. soustředění (15 hodin)

» Rozlišování kontroly a pomoci (seminář) » Rozlišování péče a nácvik dozírání (cvičení) » Zásady profesionální kontroly (seminář a cvičení) » Kompletní koučovací rozhovory (cvičení)

7. soustředění (15 hodin)

» Kontrolní rámec koučování (seminář) » Typy objednávek, objednávka zadavatele (seminář) » Tvorba objednávek zadavatele (cvičení) » Nácvik komplexních koučovacích rozhovorů (cvičení) » Práce se záznamy koučovacích rozhovorů (skupinová supervize)

8. soustředění (15 hodin)

» Druhy profesionální pomoci (seminář) » Rozlišování druhů pomoci a nácvik poradenství (cvičení) » Komplexní koučovací rozhovory (cvičení) » Práce se záznamy koučovacích rozhovorů (skupinová supervize)

9. soustředění (15 hodin)

» Práce se záznamy koučovacích rozhovorů (skupinová supervize) » Zkouška – ověření koučovacích kompetencí (skupinová supervize)

Cílová skupina

Program o délce cca 1,5 roku ve skupině do deseti účastníků je určen pro základní a střední management a výkonné pracovníky – obchodníky a personalisty, poradce a konzultanty, a dále každému, kdo pracuje s lidmi a chce svoji práci obohatit o účinné principy a postupy koučování.

Pro specifické homogenní skupiny lze výcvikový program in-house formou navázat přímo na konkrétní aplikační oblast, tj. například „Výcvikový program Firemního koučování v obchodní praxi“, nebo navázat výcvik na podporu stávajících projektů společnosti.

VPFK vede k výraznému zlepšení sebereflexe (přemýšlení o tom, co, proč a jak dělám, zda je to to nejužitečnější a co nebo jak by mohlo být užitečnější).

Účastníci zaznamenávají zásadní rozvoj sebeorganizace (efektivní využívání času, maximální využívání vlastních možností, schopnost intenzivního seberozvoje a podobně).

Kontaktní osoba

Hana Štěpánová
+420 220 990 301
info@extima.eu

Hodnocení




Organizátor