Detail kurzu

Modelování architektur organizací

REENGINE CZ a.s.

Popis kurzu

Modelování podnikových procesů je důležitou součástí procesního řízení, projektů zlepšování procesů v organizacích. Tento přístup je založen na modelech a slouží k definování, analýze a zlepšování zastaralých komplexních obchodních procesů roztříštěných v jednotlivých odděleních organizací a firem, s cílem dosažení jejich maximální efektivnosti, transparentnosti a měřitelnosti, což umožňuje jejich efektivní řízení a pružnou reakci na změny. Tento kurz je zaměřen na předání praktického a opětovně použitelného přístupu k provádění projektů, kde je nutnou složkou modelování podnikových procesů.

Cíle kurzu

  • MODELOVÁNÍ STRATEGIE: Projekty modelování podnikových procesů začínají pochopením vize, dosažitelných cílů, silných stránek, limitů, příležitostí organizace, prozkoumáním firemního prostředí (ekosystému organizace) a systematickým zachycením strategického směřování podniku. Výsledná podniková strategie poskytuje vodítko při reengineeringu či vylepšení procesů a udává směr při řízení podniku.
  • MODELOVÁNÍ ORGANIZACE: Tato oblast architektury zahrnuje na obecné úrovni vztahy mezi rozlišitelnými uskupeními v rámci organizace (divize, závody, útvary, odbory, oddělení) a mezi těmito entitami a jejich partnery z vnějšího prostředí z hlediska organizace (klienti, dodavatelé, kon-kurenti). Při detailnějším pohledu pak role, jejich odpovědnosti, kompetence, požadované znalosti i konkrétní osoby a informace o nich. Poznání a strukturované zachycení vztahů mezi objekty organizační dimenze architektury v kontextu zejména strategie a procesů je východiskem pro efetkivní vytváření, řízení a zlepšování všech procesů, které jsou vykonávány lidmi.
  • MODELOVÁNÍ PROCESŮ: Podnikový proces je sérií aktivit v rámci organizace, která vytváří produkty, služby či jiné hodnotné výstupy podniku či pro podnik. Podnikové procesy jsou identifikovány v rámci a kontextu firemní strategie. Procesy jsou zformulovány a podrobně modelovány tak, aby zahrnuly jednotlivé části organizace, role či systémy vykonávající aktivity procesu, popsaly podmíněné větvení a řazení toků práce mezi jednotlivými aktivitami. Jsou diskutovány současné i přestavěné podnikové procesy.

Obsah kurzu

Témata

  • Modelování firemní strategie
  • Modelování organizace
  • Modelování procesů
  • Metodologie procesů zlepšování a inovací firemních procesů

Cílová skupina

Manažerům odpovědným za projekty zlepšování obchodních procesů a zlepšování efektivnosti a výkonnosti organizace. Obchodním analytikům/Business Analyst, kteří jsou odpovědni za vývoj budoucího modelu organizace a kvantifikaci zlepšení. Systémovým analytikům a ostatním odborníkům v oblasti IT odpovědným za komunikaci s řídícími pracovníky a podnikovými analytiky za účelem inovace procesů a řízení změn.

Kontaktní osoba

Ing. Zuzana Růžičková
+420 775 012 101
zuzana.ruzickova@reengine.eu

Hodnocení




Organizátor