Detail kurzu

„SPC II.“ - Řešení problémů aplikace

FBE Praha, s.r.o.

Popis kurzu

Cíl

  • podat praktický návod k využití ověřených statistických metod řízení procesů se zaměřením na řešení praktických problémů aplikace SPC a souvisejících nástrojů
  • sestavit postup další aplikace statistických metod na vlastních procesech

Obsah kurzu

Obsah

Využití SPC. Zkušenosti s praktickou aplikací SPC ve firmách. Případová studie podpořená videofilmem a regulačními diagramy popisuje jak japonská firma využívá SPC. Na řešeních praktických problémů ilustruje užitek z SPC při identifikaci řešení problémů řízení kvality.

Speciální případy SPC. Aplikace SPC v nestandardních situacích, např. malosériová výroba a krátké výrobní dávky. SPC při spojitých procesech. Monitorování časových intervalů. Paralelní procesy. Skupinové diagramy. Speciální postupy. Ukázky řešení problémů SPC z různých organizací. Počítačové simulace řešení problémů metodami SPC.

MSA – Měřící systém a způsobilost měřidel. Přesnost, linearita a stabilita. Opakovatelnost a ověřitelnost. Postup při hodnocení způsobilosti měřidel pomocí regulačních diagramů. Praktická aplikace s využitím počítačů.

Zlepšování kvality metodami DOE. SPC a navrhování průmyslových experimentů (DOE). Základy DOE (Design of experiments). Faktorová analýza. Postup při navrhovaní, realizaci, analýze a aplikaci zlepšování kvality metodami DOE v systému managementu kvality. Praktické ukázky. Počítačový software pro zlepšování procesů nástroji DOE.

Na kurz SPC II. je vhodné přihlásit se až po absolvovaní SPC I.

Charakteristika a forma Délka intenzivního výcvikového kurzu spojeného s řešením problémů aplikace je tři dny. Předpokládají se znalosti na úrovni základního kurzu, případně praxe v aplikaci SPC nástrojů.

Pracovní metody

  • interaktivní výklad podpořený ukázkami z praktických aplikací
  • individuální a skupinová práce v praktických cvičeních
  • počítačové simulace řešení reálných problémů
  • využití výukových filmů

Cílová skupina

Kurz je určen pro pracovníky z útvarů zabezpečování a zlepšování kvality, vedoucí řízení výroby a TVP, mistry, technology a všechny vedoucí a technické pracovníky, kteří se podílejí na zlepšování kvality výroby a služeb. Kurz nepředpokládá zvláštní znalosti statistiky ani výpočetní techniky.

Poznámka k ceně

Veřejný kurz bude otevřen při minimálním počtu čtyř účastníků ve skupině. V případě, že nedojde k naplnění minimálního počtu účastníků, je možné se dohodnout na individuálních konzultacích.

Hodnocení




Organizátor